Portrett

1. pris

07-10974-arya01

Arya var aktiv i det kurdiske frihetspartiet (PAK) i begynnelsen av 2000-tallet. En stund var han del av deres militære gren. – Mentaliteten ødela meg. Jeg følte ikke at jeg kunne endre noe. Jeg ønsket å utdanne meg, for kunnskap generer endring. Og jeg ønsket å hjelpe på situasjonen til det kurdiske folk. Nå kan jeg ikke engang hjelpe meg selv, sier han.

Line Ørnes Søndergaard

Klassekampen

Arya

I fjor forsvant 2207 mennesker fra norske asylsentre. Antallet papirløse øker i takt med antallet som søker tilflukt. Arya er politisk aktivist fra Kurdisk Iran, som flyktet da han opplevde at hans liv var i fare. Asylsøknaden ble avslått av norske myndigheter. Han kan ikke bli. Han kan ikke dra. Han har levd utenfor systemet i 10 år og bor under jorden, metaforisk og bokstavelig. I en kjeller. Han eksisterer i limbo, ingen start og ingen slutt.

Juryens begrunnelse: Intenst, temperamentsfullt, rørende. Et nært portrett av et annet menneske, skildret med feberstemning og klaustrofobi. Gjentagelse og visuelle grep er brukt helt bevisst. Journalistisk og estetisk er dette svært godt arbeid. Vi kjenner hans desperasjon, dette er en portrettserie som tar tak i deg
og rister deg. Råskap og poesi!

07-10974-arya02

Om natten bader Arya i svette. Han beskriver tankene sine som en konstant summing. Lukkede øyne gjør lydene høyere. Det har gått dager siden han sist sov. – Det er som om kroppen begynner å spise av hjernen. Jeg føler meg ikke lengre trøtt, jeg går over i hyper- aktivitet og svetter. Klaustrofobien av dette rommet, av hele min situasjon, av tankene jeg ikke kan unnslippe. Om natten frykter jeg at jeg mister forstanden. At jeg en dag vil klikke.

07-10974-arya03

Å være papirløs betyr ingen muligheter. Arya kan ikke engang melde seg inn i et treningssenter om han nå skulle hatt pengene til det. Behovet for kontroll vokser i takt med følelsen av mangel på kontroll over egen situasjon. Han begynner å kontrollere det han har. Sin egen kropp. I perioder blir han besatt av å trene og nekter seg selv å spise. Ved å teste sin fysiske og mentale styrke opplever han igjen en form for kontroll.

07-10974-arya04

Da Arya forberedte seg på å reise mot Europa fortale han faren sin om planene. Hans far sukket: – Lyden av en gong er vakrere på avstand Arya. Jeg sier deg, det er det samme med Europa, sa han. Men Arya ville ikke lytte. – Jeg trodde så inderlig at mine intensjoner og kvalifikasjoner ville bli sett her. At jeg kunne endre noe.

07-10974-arya05

Arya ble født i Kurdisk Iran under Iran/Irak-krigen. Familien flyttet tilbake til landsbyen når krigen roet seg, men selv etter at krigen var slutt var den tilstede. Det gikk ikke et år uten at han mistet en venn til landminene. – Lukten av brent kjøtt blir ved deg for alltid.

07-10974-arya06

Landsbyen Arya vokste opp i var nære den iransk/irakiske grensen, omringet av fjell. – Jeg savner virkelig fjellene. Der kan du være alene fordi du er alene. Her er jeg alene midt i folkemengder.

07-10974-arya07

Etter flukten fra Iran opphold han seg midlertidig i Irak. Han gjorde ulike strøjobber og fortsatte sitt politiske arbeid. – I en periode sov jeg i en klargjort grav. En dag ble han den var laget for gravlagt med de siste tingene jeg hadde igjen. Jeg beveget meg videre. Over fjellene og mot Europa.

07-10974-arya08

Arya beskriver sin situasjon som å være på pause, uten noen mulighet til å finne play- knappen. Med elektronikk, når alt låser seg, trekker du ut stikkontakten og håper alt blir bedre etter omstart. Arya satt på en perrong og svelget to måneders forbruk av sovepiller. – Jeg sovnet og alt føltes godt. Jeg husker jeg tenkte at det må være slik frihet føles. Jeg våknet to dager senere på sykehuset. Det var så utrolig trist. Jeg var stadig på pause.


 

2. pris

08-10969-Henrik_Christiansen

Brian Cliff Olguin

Finansavisen

Henrik Christiansen

Under Idrettsgallaen 2016 fikk Henrik Christiansen (19) pris som årets gjennombrudd. Han tok seg også til OL-finale i Rio på 1500m hvor han endte på åttende plass. Likevel ser han lyst framover mot OL i Tokyo i 2020. Bildet er tatt under en treningsøkt i Norge.

Juryens begrunnelse: Der sitter han, den unge svømmeren, og vi som betraktere kjenner på ømheten og sårbarheten fra vår egen ungdom. Fotografen mestrer å formidle følelsen av ro og en veldig intensitet på samme tid. Selv uten miljø rundt, opplever vi det som en sterk miljøskildring. Det som har skjedd, det som skal skje. Samtidig går bildet inn i en klassisk og estetisk tradisjon. Et bilde vi kan se lenge på. Et slående, enkelt portrett.


 

3. pris

07-00749-Grindadrap

Andrea Gjestvang

Panos pictures

Grindadrap

Frodi Lassen tar seg en hvil på en slaktet hval etter en lang natt med grindadrap, i den lille bygda Hvannasund på Færøyene.

Juryens begrunnelse: Et malerisk og unikt miljøportrett, kanskje like mye av Færøyene som av jegeren. Bildet åpner opp et større narrativ, vi blir nysgjerrige og vil vite mer. Godt fanget. Dette er ikke en situasjon fotografen har kunnet planlegge.

Logoen til Adresseavisen
Logoen til Aftenposten
Logoen til Bilder Nordic
Logoen til Bergens Tidende
Logoen til DN
Logoen til Foto.no
Logoen til M24
Logoen til Morgenbladet
Logoen til NRK
Logoen til Sony
Logoen til VG